Kart og løp fram til 1950

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Jul 2016

Sesongene 1946 og 1947 ble preget av opplæring av mange interessert i Melhus. Dessuten var mange med i løp i Trondheimsområdet og Orkdal, ofte med gode prestasjoner. Laget hadde da ikke egne løp eller kart.

En av o-avdelingas første arrangement var kretsløp 8. august 1948. Her er det benyttet kart med utgangspunkt i 1:50 000-serien. De ble tegnet fra dette grunnlaget og lagt på fingerte navn for at lokale løpere ikke skulle få for mye fordeler. Rettferdighet i o-løp var det altså fra første stund.

Løpet gikk i området Vassfjellet sør og det som er betegnet "Storfjellet" er Vassfjellet, "Langfjellet" er Litlfjellet og "Bjønnvatn" er Ulvtjønna ved Flåsetra. Arrangementet fikk mye skryt som et av de beste o-løp som mange har vært med på. John Moum fra Wing fikk beste tid (han vant NM i 1946 og 1947) og flere vinnere var det ikke på den tida - en klasse og ingen damer! Etter løpet var det fest i Bøndernes hus med et pent økonomisk overskudd til klubbkassen.

Verdt å nevne fra den sesongen er også at løpere fra Melhus deltok i sitt første natt-løp som den gangen gikk som parløp. To par stilte på start ved Lian uten den store suksessen.

Allerede i 1949- sesongen ble det lagt to løyper (3,5km og 2,5km)i to klubb-løp i oktober. I klubb-løp for gutter det året dukker Ivar Keiserås opp som mester for første gang.


1950- sesongen ble en stor opptur. Mange lokale løpere stilte i mange løp og hadde Trøndelags største junior-tropp med 11 gutter i klasse M7 som det het den gang. Gledelig var det at vår to første o-damer gjorde sin inntreden i sporten i Melhus. Det var Sigrid Øye og Audhild Skagseth.

Audhild vant dameklassen i løpet som gikk på kartet som er vist over og som gikk av stabelen 13. august med 90 løpere.. Starten var i Skjøla for lang- og mellomløypene og fra Løvset-bakkan for kortløypa og med innkomst i Me-eggen for alle der Anders Eggen tok i mot som vert. Etterpå var det fest i Bøndernes Hus!