Vintertreninga er i gang!

Postet av Melhus IL - Orientering den 28. Okt 2020

Bilde: Treningsglade o-løpere i gymsalen på Høyeggen skole

Bilde: Veilvalg og bortforklaringer utveksles etter målgang. Johannes, Martin, John Magnus og Stein Ivar.

14 løpere inkludert ledsagere fullførte kveldens treningsløp natt fra Lete. Kjell Rune hadde lagt 3 løyper på A- og B-nivå og på N-nivå. Klassen med flest deltakere ble i kveld B-løypa som skulle by på nok utfordringer selv om løypelegger tenkte den hadde en del enklere C-løype-momenter pga at man kunne følge ledelinjer delvis helt inn i posten. Men akk, når natten faller på, blir alt litt vanskeligere enn i dagslys. Førstemann i mål gikk på 3 bommer, kunne han fortelle og fikk synfart deler av terrenget på nytt og for straks hjem etter å ha debriefet og gått gjennom sine veivalg og sleiver med kveldens arrangør. Å fortelle om løpet sitt er like viktig for en o-løper som å dusje etterpå. Spesielt er bortforklaringer når ikke alt gikk som planlagt en spesielt populær øvelse. Antall minutter man brukte på bommen rundes gjerne raust oppover i minutter: "Hadde jeg ikke bommet med et kvarter der, hadde jeg vunnet klart!" Men, som i skiskyting, er det ikke nok å løpe fort, man må også treffe blink, i orientering treffe med veivalget og ikke bomme på posten. Viktigste verktøy i nattorientering er kompasset, i tillegg til hodelykta og kartet. Er man ikke nøye med kursen, kan man fort snu alt på hodet og løpe stikk motsatt retning.

Bilde: Signe forteller Eivind om sitt løp. "Det var litt vanskelig"

Ei mor som kom inn brøt ut "det er virkelig mørkt der ute!" Ja, nattorientering minner løperne på at det virkelig er forskjell på å løpe i skogen om dagen og om natten. Selv med god hodelykt som lyser som fjernlysene på en bil, kan lyset bli kastet tilbake av vegetasjonen slik at vegetasjonen omhyller løperen som en vegg noen meter unna. Langmyra som lyser opp i gult og oransje  på lang avstand mellom trærne om dagen nå på kalde høstdager er ikke synlig om natten før man står på den. Ledelinjene er synlige bare så langt lyskjegla fra hodelykta rekker. Man må være blånøye med kurs og sjekke sikre punkter underveis slik at man har kontroll på hvor man er på kartet. Ellers kan det bli en lang tur i høstmørket. Alle kveldens løpere fant fram i mørket og kom i mål, stort sett glade og fornøyde med egen innsats. En erfaring rikere. Og med opplevelser som ga mersmak. 

Bilde: Trine og Stein Ivar diskuterer kart og veivalg.

Resultatene fra treningsløpet på Lete finner du som vanlig i brikkesys.

Bilde: "Her sprang æ litt for kvasst!" Stein Ivar, Johannes, John Magnus, Martin og Eivind i ivrig diskusjon.

Her er to videoer fra kveldens trening: 

Video 1

Video 2

Til forskjell fra forrige vintersesong, som brått tok en slutt da WHO erklærte pandemi i mars, forflyttet løperne seg fra skogen til Høyeggen skole for innetrening. De foregående vintersesongene foregikk innetreningene ved Brekkåsen idrettsbarnehage, men i år fikk o-laget tildelt plass på Høyeggen skole på onsdager. Der er det mer plass, og det passer bra når vi av smittevernhensyn må holde litt ekstra avstand. Hender ble spritet unn og ut av lokalet, matter fikk seg en dusj med desinfeksjonsmiddel og treningssugne atleter trakk inn på hver si gymmatte i gymsalen. Styrkeøvelser som gjør løperkroppen spesielt godt ble demonstrert og deltakerne fulgte lederen. Legger, kjernemusklatur, hofter og hamstrings fikk kjørt seg til en mer moderne variant av "Ole Ivars" over høyttalerne. Etter noen øvelser ble pausene fylt med o-teknisk trening i form av veivalgsøvelser på o-kart. Etter tur skulle løperne forklare veivalg mellom to poster i kveldens A-løype fra Lete. Veivalg ble diskutert og noen lærte kanskje litt mer om lure veivalg og strategier. Det hele ble avrundet med noen bevegelighetsøvelser, for en løperkropp som har store utslag i steget, har fordeler i o-løypa. Det kan komme godt med når vi igjen skal ta innersvingen på Leik i kampen om pokaler og edle metaller. Det er tydelig at ungdommen på 15-16 år har like godt av tøyeøvelser som "vi over 40". 

Veldig fint å se at det er stort spenn i alderssammensetningen på vinterens første trening. Yngstemann var på 10-12 år trente sammen med gamlekara på over 70. Slik er orientering. Slikt skaper samhold og interessante treninger med artige historier og kommentarer. Ung inspirerer gammel, og gammel, forhåpentligvis ung, til tider. Hvem vet?

Neste onsdag blir det o-løp igjen. Martin tok på seg løypelegginga på strak arm. John vil lede styrketreninga inne etterpå. Tid og sted for o-løpet kommer på hjemmesida. Vi håper på like bra oppmøte neste uke også. Takk til alle for oppmøtet og for en hyggelig og god treningskveld!



Oppstart vintertrening onsdag kveld med nattløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Okt 2020


En ulidelig lang o-ferie er snart over. Onsdag 28. oktober starter vintertrenings-sesongen og den varer til ute i april neste år.

Vi starter som vanlig med nattløp som vi har hver tredje onsdag i hele vinter. Oppmøte blir på Lete og det er Kjell Rune som er løypelegger med løyper som går i nordhellinga i Våttåsen. Det er start mellom kl1830 og kl 1900 med parkering på plassen ved Letesvegen (se kartet). Løyper for alle!

Etter o-løp blir det innetrening for de voksne (ungdom er hjertelig velkommen!) fra kl 2000 med Kjell Rune som leder. Den går i vinter fra Høyeggen skole og til venstre se du et knips fra salen fredag ettermiddag. Her blir det noe romligere for øvelsene våre som kommer godt med i disse tiltakstider.

For ukjente er parkering på Høyeggen på to platå, der det nederste er på høyde med vegkrysset inn til skolen og 7-8 høydemeter over skolegården vest for skolen. Den andre parkeringa ligger neste 10 høydemeter vest for det nederste og dit kjører du litt mot Høyeggen boligfelt før du svinger til høyre.

Inngangen til salen er midt på skolebygningen rett ned fra sørlige del av nedre parkering.

Vi vil gjennomføre innetreninga etter de smittevernhensyn som til enhver tid er gjeldende. Det innebærer spriting før og etter trening og vi vil nok også tørke av noe berørt flater på apparater etter bruk. Vi legger opp trening så vi ikke trenger å komme svært nær hverandre f.eks. at vi gjennomfører styrketrening  stasjonært.

NB! Av nevnte grunn ønsker vi at alle som blir med under trening inne i salen tar med seg sin egen gym-matte! Da krysser vi fingre og tær for at det ikke blir strengere restriksjoner enn nå og at vi kan holde på til våren kommer!

Men først altså: Nattløp fra Lete kl 1830 og innetrening fra kl 2000 der vi inviterer ungdom til å stille også!


Minnerik sesongavslutningskveld på Bjønnabakken

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Okt 2020


Spreke ungdommer med premier for deltagelse i årets O6`er: Johannes H, Signe, Kristoffer, Ingrid P, Ingrid T og Hanne. Johannes L var ikke til stede. De er flink til å møte opp og er stødige o-løpere!


Lommelyktløpet ble første gang brukt sammen med sesongavslutninga i 1985 og siden er det blitt slik - også når det gjelder navnet på løpet, for i starten var det helt vanlig med lommelykt. Med bare et år eller to som unntak har også sesongavslutninga  vært arrangert på Bjønnabakken. Fra starten også tidtaking med stoppeklokke vanlig, men nå kan løpet bli arrangert med køfribrikker, to pc`er og visning på storskjerm.


Atle har i de siste åra vært primus motor for selve lommelyktløpet og det også i år. I flere år var det miks-stafett på Snellmyra, men de to siste åra er starten flyttet til Bjønnabakken og løpet er blitt et poeng-løp. Det er også tradisjon fra 1990-tallet, der postene fikk stigende poengtall etter vanskelighet og avstand fra mål.

Ikke helt ulikt dagens utgaver, men noe har endret seg: Tre datamaskiner og en storskjerm er innført de siste åra og det gir uante mulighet for kombinasjoner av poeng og visninger.



Her ser vi kartet som ble brukt av alle løperne - fotrappe og lettløpte løpere eller noe løpere som er noe seinere og daff i knea. Rått parti ville man tro, men det lar seg gjøre å fikse på:

Her ser vi baksida av kartet som har ei oppskrift på poengjakta.
Lav og høy alder ga en del mer poeng allerede før start! Så fikk løperne 50poeng for hver post som ble tatt og ekstra poeng for utvalgte strekk og til slutt ekstrapoeng for ett klatrestrekk og spurtpoeng fra sistepost til mål.




Signe tok skalpen på alle i lommelyktløpet denne kvelden. 

Her kommer noen fotoskudd fra før og etter løpet:




Etter løpet var det den tradisjonelle serveringa med vaffel, syltetøy, rømme, saft og kaffe. Her regjerte Trine og Hege. Her er alt klart til skrubbsultne løpere kommer inn!

Kristoffer og John ser ut til å kose seg med serveringa.






Som et forfriskende intermesso bidrog Martin med stalltips om stell, bruk og vedlikehold av bukker, postenheter og skjermer. Særlig måten snora til postskjermen blir knytt på har avgjørende betydning for tida som brukes på utsetting og inntaking av poster. For å illustrere dette best mulig ble det arrangert en orienteringspostflaggsammenbrettingskonkurranse.

Martin er, som mange vet, materialforvalter for det mest brukte arrangementsutstyr sammen med Ole som har større og tyngre arrangementsutstyr.


Så til premieutdelingene:

Martin har de siste åra vært ansvarlig for Ukens løype. Hver deltager som fullfører 8 av 10 løyper blir godkjent og får første året en flott pokal som sendere blir dekorert med merker og årstall. Etter 15-20-25 osv år blir det plaketter. 

I år hadde 22 kjøpt opplegget og 15 fullførte 8 og flere løyper. Mona Keiserås Hugdal fikk plakett for 20 fullførte år. Gratulere!!


Stein Ivar og Eivind stod for opplegget med Turo dette året også. Etter en pangstart i førpremieren for turorientering i påska (Påske-tur-o), var det optimisme før den ordinære sesongen. Vi fikk en svært god sesong med 66 solgte konvolutter og 58 av disse levert inn sine klipp.

Av disse igjen klarte 42 deltagere kravet til ett eller annet merke - hele 18 av disse klarte et merkekrav for første gang. Gratulere!!

En av disse var Eli Aasland som klarte gullmerket som her deles ut av Stein Ivar.

Med dette gikk enda en sesongavslutningskveld med Lommelyktløp inn i historien.

Vi tar nå 14 dagers pause, men siste onsdag i oktober starter vi med vintertrening på Høyeggen skole.



Lommelyktløpet, sesongpremiering og servering onsdag på Bjønnabakken.

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Okt 2020


Året går fort, selv om vi har hatt et merkelig år.

Det tradisjonelle Lommelyktløpet med sesongavslutning går av stabelen onsdag 14. oktober på Bjønnabakken i Øyåsgrenda.

Kl 1800 er det oppmøte til Lommelyktløpet. Atle har lagt ut noen poster som blir til poengorientering, klatrestrekk og spurtpris! Moro får den som stiller til start!!

Etter løpet serveres det utsøkte retter av Trine og Hege i restauranten. Klart til servering en gang rundt halv 8 og holder åpent til arrangementets  slutt.

Noen minutter over kl 8, senest halv 9 blir det den store premieutdelinga; Til Lommelyktløpet, O6èren, Ukens løype og Turorientering. Masse premier og heder!

Da er det bare å møte opp til sommersesongens siste arrangement i år!

Vi vil legge til rette for sikker koronahåndtering. 



I nattens mulm og mørke - lyser O-løpernes lykter

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Okt 2020

I nattens mulm og mørke på Gimse jaget 17 løpere etter postene på Nordgardsmyra og Romolshåggån. Stein Ivar hadde lagt lettløpte løyper men for enkelte utfordrende nok i mørket.

Gamlekaran var best representert og er de som er mest fokusert på konkurransen. Martin og Kåre har i hele år konkurrert i å være best, både i og utenfor løypa....

Resultatene finner du på Brikkesys:

Sesongen nærmer seg nå slutten og vi avslutter sesongen med det tradisjonelle «Lommelykt»-løpet på Bjønnabakken neste onsdag. I tillegg til nattløp vil det bli premieutdeling fra sesongen.

Her ser vi Hege og Trine i ivrig diskusjon mens Jan Petter, Stein Ivar og John Marius koser seg



Nattløp fra Saga Gimse onsdag 7 oktober kl 1900

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Okt 2020


Da er det bare å finne fram hodelyktene og legge dem til lading. Onsdag 7. oktober er det nattløp fra Saga på Gimse. 

Start fra kl 1900. 

Nybegynnerløype i tillegg til kort, mellom og lang.

Det kan rapporteres om lettløpte løyper og med god sikt i skogen. 






Gimse-by-Night - spektakulært og fartsfullt nattløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Okt 2020


Årets Gimse-by-Night går inn i historien som det mest spektakulære og suksessfulle. Med nesten 120 løpere, fra norgeseliten til de med mer pondus, var løypene like krevende og utfordrende for alle. Mælene utover mot Tevik/Hølondvegen/Aundalen gav utfordringer for selv de mest erfarne løperne. Starten gikk i krysset ved Brekkåsen skole og vegen utover mot Aundalen. Løperne startet å løpe nordover langs Klemmetsvegen før det brøt av inn i skogen. I en lang rekke snodde løperne seg gjennom skogen. Etter en runde i terrenget gikk retur mot mål fra Måssåvegen og gjennom boligområdene tilbake til Brekkåsen skole.


Carole Pauli og André GuerottoVinneren i langløypen ble Audun Heimdal som løp de 5,7 km på 35:59. 8 sekunder foran nr 2 Marius Aurebekk. Siden løpet ikke hadde egne herre-/dameklasser ble beste dame Ida Lindkvist med 50:25. Av de lokal løperne løp Ola Keiserås fra Leik inn til en respektabel 15. plass. Melhus sin løper, Kristoffer Lerli, løp inn til en fin 35. plass.


På bildet viser de mest langveisfarende på årets løp. Det er paret Carola Pauli og André Guerotto fra Sveits. De solgte leiligheten i Sveits og kjøpte en 55 år gammel brannbil som de har bygget om til bobil. De planlegger å reise rundt i Europa og Russland det kommende året og delta i O-løp som måtte dukke opp på deres ferd.


Alle resultatene finner du på Eventor eller Brikkesys.


Gode tilbakemeldinger til løypelegger og arrangementsstab

Løypelegger Audun, arrangementsansvarlig Eivind, med Frei og mamma Bente i mål.


Lokale løpere i ivrig diskusjon (les: bortforklaringer på hvorfor man bommet og brukte så lang tid....) :-)