Tre dager i Tyrol for Kristoffer og John

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Jun 2019


Vi har gledet oss til Tyrol Orienteering Festival helt siden Melhus Skolekorps bestilte tur til Gardasjøen i fjor høst. Da de tre andre i familien landet i Italia var Kristoffer og jeg allerede kjørt i land med bil og campingvogn i Kiel, med kurs for Østerrike. 


Da vi kom til alpelandsbyen Steinach torsdag 27. juni var det 37 grader. Vi var klare for sprintløp! En flott måte å bli kjent i byen hvor vi skulle bo i tre netter. Vi løp broer over grått brevatn, smale gater, og en av postene var lagt til et minnested for Jomfru Maria. Om kvelden var det ompa-musikk på torget, og temperaturen var ikke langt under 30 grader da det ble mørkt. Da tålte vi å få melding heimefra om 11 grader og regn!

To beitende ungdyr på tur ut fra posen i bakgrunnen.

                                  Et luftig veivalg.


De to neste dagene var det skogsløp opp i vakre sidedaler. Langdistanse fra pilegrimsstedet Maria Waldrast og mellomdistanse fra Schmirn. Begge brakte oss opp i høyder på mellom 1.600 og 1.700 meter over havet. Her gav skogen litt skygge, men mange steder var terrenget åpent. Det var lett å løpe, både på stier og under svær skog. Myrer var stort sett fraværende. Kubjellene klang rundt oss, og det luktet godt av furuskog og blomstereng. I alle retninger hadde vi fjella, og mine forventninger om en plass nede på resultatlista gjorde at det var mulig å nyte naturen også.
Vi var fem personer fra Norge på løpet, og minst et dusin nasjoner var representert. Et typisk ferieløp.
Jeg har aldri løpt på kart med så tette høydekurver. Men løypeleggeren hadde vært grei mot oss. Vi kunne ofte løpe på kurvene og fikk god trening på skråli. Siste dagen ble det mer klatring.Eksempler på løyper som John løp.


Jeg løp forbi to karer som drev tømmerhogst i bratta. De slepte stokkene med handmakt ned bakkene. Noe av det mest interessante med oppholdet i Tyrol var å se det aktive landbruket. Vi kom midt i slåtten og høykjøringa, og det er bare imponerende å se hvor bratt de slår. Ofte med tohjulstraktor. Og folk bruker fortsatt rive, og ruller høyet nedover bakkene. I byen vi bor kjører alpetraktorer med høylass, og etterlater den beste duft av soltørka høy.


Vi er privilegerte som fikk oppleve Tyrol med løpesko og Melhus-drakt. Nå kjører vi snart over Brennerpasset til Gardasjøen, med godfølelse i kroppen.

JohnLeik ble litt for sterk for oss i kveld i Knyken

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Jun 2019


Familien Seehuus med Maya, Emma, Sanna og Steinar stilte sterkt i kveld.

Vi er for full fart inn i ferien og det preget også vårt oppmøte i kveld, men 23 løpere var ikke helt ille. Det var også vi som hadde alle løperne i nybegynnerløype med 6 løpere. Flotte greier! I tillegg har vi en del løpere i Gul og Gul Trim som gjør det bedre og bedre i sine løyper.

Leik dominerer på toppen i flere løyper med løypeseire i Blå, Grønn, Hvit og Gul, der Grønn-løypa har 5 Leikløpere øverst. Men fortvil ikke: Audun B fikk enda en 3.plass i Blå løype, Kjell Rune og Stein Ivar en 2. og 4.-  plass i Rød løype, Eivind , Kåre og Ingrid med 3., 4. og 5.-plass i Hvit, mens i Gul fikk Martin, Ingrid og Hanne 3., 4. og 5.-plass. Hurra!Med det slo Leik oss med noe over 200 poeng og leder med det OG-karusellen med 200 poeng. Resultater kan du leser på Brikkesys.

Synd dette med et nytt poengtap men det er ikke en umulig differanse. Neste løp er nemlig i Våttåsen med Melhus som arrangør onsdag 7. august. Da slår vi til igjen!


Dermed er vårsesongen over og vi møtes som sagt onsdag 7. august.


Før ferien tar oss helt minner vi om at vi har Turorientering og Ukens løyper som fortsatt står ut. I tillegg vil vi snart annonsere Sommerløpene i Melhus` 2. sesong. Løyper son står ute i hele sommer med lang og kort løype i tre ulike terreng. Alt dette vil vi kommer tilbake til med nyhetssaker ganske snart.

God sommer!

Her kommer omtalen som er sendt til avisen om løpet i Orkdal:


Spenningen holder seg i o-karusellen

Leik så vidt foran Melhus i tredje løp i Orkdal siste onsdag i juni 

Ola Grendal i arrangørklubben Orkanger var løypelegger når tredje løp i OG-karusellen ble avviklet like før ferien. Samlingsplass var lagt til gården Fagerholtet like nord for Knyken. Terrenget er noe tett og med ikke mange gode holdepunkter. Det førte til store variasjoner i prestasjonene i løypene og noen overraskelser på resultatlistene. Det var 70 løpere som hadde tatt turen til Orkdal for å gjøre sitt aller beste for laget sitt.

Mange i de korteste løypene

Etter et labert oppmøte blant nybegynnerne i andre karusell-løpet hadde Melhus denne gangen fått med seks løpere, men ingen andre klubber hadde med noen.

I Gul løype derimot stilte hele 21 løpere godt fordelt mellom klubbene. Veldig oppløftene! Best var unggutten Oddne Sundet, Leik som var helt utilnærmelig for bl.a. Ola Neraune, Børsa-Orkanger og Martin Melhuus fra Melhus i den 2 km lange løypa. Sistnevnte leder nå løypa sammenlagt.

Fortsatt Leik-dominans i de mellomste løypene 

Hvit løype er også 2 km , men noe vanskeligere o-teknisk. Her slo Leik-løpere Joar Arvid Krognes til med et godt løp og Mette Moa, Børsa Orkanger kom like bak. Eivind Bakk, Melhus tok en god tredjeplass.

Grønn løype på 3 km er i år svært preget av Leik-løpere og med en suveren leder. Svein Unsgård har i år tatt steget ned fra Rød til Grønn løype og er helt uovervinnelig med sin tredje strake seier for året. 4 løpere til fra Leik fulgte så og nærmest kom Tone Almås og Line Sølberg.

God fordeling av klubbene i de to lengste løypene

Rød løype på 4 km ble en jevn kamp mellom John Henry Hammer, Børsa-Orkanger og Kjell Rune Logan Halvorsrud fra Melhus og der bare 16 sekunder skilte de to. John Henry vant kveldens løp, mens Kjell Rune leder løypa sammenlagt. Anders Solstad fra arrangørklubben tok tredjeplassen.

Blå løype har mange løpere i på høyt plan og denne gangen var det Andreas Sølberg, Leik som hadde lagt inn karusell-løpet som en del av den hjemlige  «treningsleiren» i sommer. Det ble seier med god margin! Jonas Unsgård også fra Leik og Audun Bakk, Melhus kom på de neste plassene og Audun leder løypa i sammendraget etter tre løp.

Leik foran Melhus 

I klubbkampen var Leik drøyt 200 poeng bedre enn Melhus i dette løpet. Drøyt 300 poeng bak der igjen kom Børsa-Orkanger som gjorde enda en gang en god konkurranse.

Dermed tok Leik over føringa i karusellen med noen få poeng framfor Melhus og ingenting er avgjort. Børsa-Orkanger tar litt for lite poeng hver gang til å henge med i toppkampen, men har god avstand ned til Gaula og Klæbu.

Neste løp er like over ferien og går i Våttåsen i Melhus og Melhus på hjemmebane er ikke å spøke med. Spenningen øker.Høye kneløft gjennom bringebærkratt - klubbmesterskap på Bjønnabakken

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Jun 2019

Arrangørene Reidun og Gunleiv hadde lagt fysisk og o-teknisk krevende løyper fra Bjønnabakken til kveldens kombinerte O6-er og klubbmesterskap. Til slutt fullførte 26 løpere sine løyper. Aldersspennet var stort som vanlig på våre internløp. Både fluer og mygg var klekket og fulgte løperne rundt, men det la ingen demper på gleden og innsatsen. Derimot ga både høydekurver og bringebærkratt fysiske utfordringer, særlig i de lengre løypene, hvor enkelte fikk erfare at hogstfelt på denne tiden av året ikke nødvendigvis er det raskeste veivalget.


Gunleiv og Reidun stod for kveldens arrangement


Fornøyde voksne deltakere etter kveldens løp

Gunleiv tar imot påmeldinger


Etter løpet vanket det godsaker i form av grillpølse og Trines gode sjokoladekake. Takk for en fin kveld, deltakere og arrangører! 

Resultater finner du på Brikkesys

Alle bildene ser du her.

O-skolen 6: Fargen Brun

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Jun 2019


Vi er nå kommet til den 6. og siste av kartets farger. Fargen Brun har få karttegn, men de som finnes er slett ikke uviktige! Nå skal her ta for oss de viktigste tegnene og hvorfor de brukes. Sener skal vi forklare litt nøyere om høydekurver og terrengformer.


Høydekurver

Høydekurvene er Brune linjer på kartet som slynger seg etter terrenget på punkter som er like høyt over havet hele veien. Den loddrette høyden til neste høydekurve er som regel 5 meter på o-kart og det blir benevnt Ekvidistanse på kartet. 

Litt enkelt forklart kan du tenke deg å være opp i et helikopter som svever over terrenget. Så ser vi vannlinja ved havet og tegner inn den på et kart sammen med andre detaljer. Så stiger vannet 5 meter og vi får ei annen linje å tegne, for da har vannet flommet inn i daler og søkk. I bratte lier og ved stup har vannet ikke flyttet seg stort. Høydekurvene der blir liggende oppe på hverandre, mens høydekurvene i slakke lier og daler ligger langt fra hverandre. Så stiger vannet 5 meter til og ei ny linje tegnes og vi kan få øyer og små topper i vannet som dermed blir koller og høydepunkt på kartet.

Hver femte Brune kurve er litt tykker enn de fire andre og blir kalt tellekurve og er avbildet opp til høyre.. Tykkelsen betyr ikke at den er spesielt viktig, men at det skal bli enklere å telle høydemeter. For hver tellekurver stiger terrenget 25 meter loddrett og teller vi 4 tellekurver har vi steget med 100 høydemeter.

Hjelpekurver

Hjelpekurver forklarer seg litt selv. De er stiplet Brune høydekurver som skal forklare bedre hvordan terrenget er enn kun høydekurver visers. Hovedpoenget er altså å vise spesielle terrengformer som ikke høydekurver kan vise, f.eks. som søkk, framspring og koller.

Koller og liten kolle

Kolle er en topp i terrenget av ulike størrelser og tegnes med en høydekurve som slutter seg sammen som en smultring. 

Terrengformer skal i utgangspunkt tegnes med høydekurver og hjelpekurver, men noen topper er så små at vi må bruket et standard karttegn. For små, runde kuler i terrenget fra om lag 1 meter høyde brukes en brun prikk som benevnes som Liten kolle, men som vi oftest kaller høydepunkt. Er kollen smal og lang, men fortsatt liten er tegnet en liten avlang brun prikk.

Fallstreker

Fallstreker skal hjelpe oss til å forstå hvilken vei terrenget heller. Streken er festet til en høydekurve eller hjelpekurve og den frie enden peker nedover bakke. Dermed blir kurven til venstre ei grop. Hadde fallstrekene ikke vært der, ville dette vært en kolle. Fallstreker brukes også på høydekuver i terreng som er svært flatt og vil derfor gjøre kartlesinga letter. Se kartutsnittet fra Fremo over.

Grop

Vi har to tegn for Grop. Den spisse, brune V`en blir brukt for gravde groper (hull), der diameteren og dybden ofte er fra 1 meter eller mer og sidene i gropa er nokså bratte.

Det brune U-forma tegnet er for flate senkninger som er så små at vi ikke kan framstille de med høydekurver med fallstreker. Dybden er også her minst 1 meter i forhold til terrenget rundt.

Asfalt og grusplasser

Vi har omtalt dette tidligere under fargen Svart. Selve Brun-fargen blir her brukt som tegn for asfalt- eller grusplasser eller fyllfarge mellom svarte streker i Hovedvei.


Vi nøyer oss med disse tegnene i Brun denne gangen, men i neste kapittel skal vi se litt nøyere på forståelsen av høydekurver og terrengformer disse viser oss.Klubbmesterskap og 3. løp i O6`eren onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Jun 2019


Her er en stolt gjeng etter klubbmesterskapet for to år siden.

Nå er det klubbmesterskap igjen, denne gangen på Bjønnabakken på Øyås. Det går av stabelen onsdag 19. juni kl 1800. Se kjørerute fra Varmbovegen her.

Reidun og Gunleiv står som løypeleggere og postene er allerede i marka! I og med at det er 3. løp i O6`eren er det 4 løyper i ulike lengder og vanskelighetsgrad. Altså noe for enhver smak.

Vi holder tradisjonen med grilling og servering av kaker og ikke minst blir det premieutdeling. 

Ingen grunn til å bli hjemme.!Levert av IdrettenOnline