O-trening flyttes til sentrum øst onsdag kveld!

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Jan 2022


Vi fortsetter de vellykkede vinter-treningene med et nytt nattløp!

Onsdag 19. januar kl 1900 byr Martin på o-løyper igjen. Oppmøte blir i sørøstre hjørne av parkeringa til Coop Extra vis a vis Høvdingen. Tre timer fri parkering skulle holde for de fleste! 

Nye gangforbindelser på langs og tvers i sentrum er bl.a. kveldens nøtt.


0 Kommentar

Romjuls tur-O

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Des 2021

Bli med på O-avdelingens romjuls-Tur-O.

Ikke forventet vi at Korona-situasjonen atter en gang skulle treffe julen på samme måte som den traff oss i fjor.

Vi i O-avdelingen ønsker på ny å gi dere et tilbud i julen om å komme seg ut og i aktivitet.

Gå inn på denne lenken for mer informasjon, hvordan du laste ned kart og registrerer deg.

God tur :-)


0 Kommentar

Det Sorte kompass 2021 tildelt juryen for Det Gylne Kompass

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Des 2021


Stein Ivar Foss har fått det eksklusive sorte kompass. Det var komitelederen for Det sorte kompass, Atle Pedersen som stod bak design, begrunnelse og utdeling av prisen.

Atle var for øvrig teknisk delegert i løpet som prisvinneren løp og som kvalifiserte til denne utmerkelsen. Han (altså Atle) er også utdannet Trener 1 i orientering og starter med å minne om følgende:


Orientering krever konsentrasjon og rolige nerver før start. Ta det med ro til 1  post,  siste sikre osv.  

Mange ting som er viktig i starten.  

 • Melde seg på i riktig klasse
 • Ha med kompass
 • Ha med brikke
 • Huske starttid
 • Ta riktig løs postbeskrivelse for å ha på armen
 • Ta riktig kart
 • Nulle brikke
 • Huske å løpe. Her er vi heldigvis ikke enda. Vi husker å løpe!

Påmeldt i rett klasse er enkelt siden Eventor gjør jobben for deg.   

Ta riktig postbeskrivelse for å ha på armen er viktig. og det kan fort glippe. Ofte litt dårlig merket  små skrift. Kan være lurt å spørre en venn om hjelp så man ikke tar f.eks. D55  postbeskrivelse når man skal ha H55.   

Gode båser settes opp av arrangør med store tydelige plakater. Her gjelder det også å være konsentrert. Det kan fort glippe for man tøyer jo ut armer og bein før start. Tenk på oppgavene dine; ta de rolig ut fra start, stol på deg selv, bruk siste sikre.


Så går vi inn i den spennende langdistansen i Midtnorsk mesterskap, lørdag 14. august, i år hvor Stein Ivar står på startstreken sammen med nesten 300 andre. Atle kommenterer:


For det som skjer er at man løper ut fra start - kanskje litt for fort, og ser en post på veien. Da vet vi egentlig at det er en post man ikke skal ha, men stikker innom for sikkerhets skyld. Dere kjenner følelsen!

Er man innom feil post ut fra det uriktige kartet som er for H50, og at postbeskrivelsen på arma (som alltid det sjekkes mot) tilfeldigvis har rett kodet for f.eks. H60 postbeskrivelse eller D50 i stedet for H55,  så kunne det gått ekstra ille.  

Slik var det ikke denne gangen og litt etter litt kommer man til posten man skal ha. I hvert fall den som er tegnet på det kartet man egentlig ikke skal ha. For det viser seg at koden på posten som er rett post etter kartet, men som man ikke skal ha, ikke stemmer med postbeskrivelsen på arma som man heller ikke skal ha. 

Da har man et problem, for man klipper ikke på posten, for det er jo heller ikke den man skulle ha i utgangspunktet!  

Her er det kritisk!!! Nå kan det gå helt i svart.  For man er jo egentlig på riktig post. I hvert fall den som er på kartet man ikke skulle ha.  

Så da svirrer man rundt og leter etter den posten man allerede har funnet, helt til at man kommer på å se på postbeskrivelsen på løpskartet..............................!

Lærdommen er å stole på kartet, selv om det er feil kart.

Her skal det nevnes at hvis man er riktig uheldig så kan man i dette tilfellet har tatt feil postbeskrivelse, men med samme kode på 1. post som løypa man løper. Da kommer man godt i gang! en det blir fort trøbbel på 2. post.  


Når løperen nå står på førstepost og skjønner hva som har hendt, kan det være på sin plass med en oppsummering: Stein Ivar har meldt seg på i ordinær klasse H55, har tatt feil postbeskrivelse på arma og tatt feil kart. Da følger vi Atles beskrivelse av siste del av løypa:


Resten av løypa bør egentlig ikke by på så store problemer dersom man bare erkjenner tabben og løper løypa si.  

Ikke bare ulemper heller med å ta feil kart, for ute i løypa kan man treffe klubbvenner i H45 som har tatt riktig kart og som viser seg å ha med samme løype som deg. Da får man en flott løpetur sammen i et flott terreng og som gir en bra plassering i en klasse med ungdommer i H45. 

Men saken er ikke helt klarert, for man kan jo få trøbbel når man kommer i mål.  For da har du ikke klippet på de postene som du egentlig skulle klippet på. For du har jo ikke løpt løypa som du var påmeldt i. Da blir man jo disket!!

- eller blir du det.  Nei ikke hvis du passer på å ta riktig feil kart. 

Har man et kart for en yngre klasse enn for oss gamle, så gjør ikke det noe. Så da kan man jo få godkjent løpet i H50 selv om klassen skulle være H55.

Og ikke nok med det, man får en fin plassering på resultatlista også!

 0 Kommentar

Johannes Halvorsrud fikk Det Gylne Kompass 2021

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Des 2021


Litt om prisen

Komiteen og juryen bak tildelingen av årets gylne kompass er suveren i sine tildelinger. Hva som skal til, og hvorfor tildelingen går til vedkommende er en lang og møysommelig prosess som pågår gjennom hele sesongen. Kriteriene er hemmelige, og dermed er det mange faktorer som påvirker hvem som blir tildelt prisen.

Tidligere års priser har gått til personer som både har utpreget seg positivt og kanskje også vært litt uheldig. Det være seg bomturer, disking eller andre små og store merkverdigheter gjennom sesongen.

Om årets vinner er det egentlig bare en ting å si. Han er en likandes og positiv kar. Trofast og utholdende. Ikke minst overfor oss som begynner å bli opp i årene.


Det Gylne Kompass 2021 til Johannes Halvorsrud

Han møter opp, løper og koser seg ut i skogen, uten at resultatene og prestasjonene dominerer motivasjonen og prestasjonene. Standhaftig og fullfører, selv om det kan ta tid. Det viktigste er å fullføre, ikke å vinne kan være et godt motto som beskriver vinneren.

Her er Johannes  nettopp gjennomført nattløp for ikke lenge siden i et forrykende snøvær på Brubakkøran - han er like blid.
Ikke rart far Kjell Rune også er det!

Han er utholdende, ikke bare ute i skogen, men også overfor oss andre. Noe som krever tålmodighet. Sprer positivisme blant oss alle og har en positiv og blid framferd. En hyggelig og likandes gutt som også byr på seg selv.

En verdig vinner, gratulerer så mye. 

Stein Ivar


0 Kommentar

ÅRETS GULL O-SKO 2021 til Trine Sunnset

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Des 2021


Trine Sunnset ble hedret i Gruva under 75-årsjubileet med Årets GULL O-SKO for sitt lange og utholdende arbeide for o-sporten i Melhus.


Begrunnelse for tildeling til Trine var:

Trine Sunnset har hatt sitt engasjement i MIL innen orientering siden 1980-tallet. Hun har hatt mange roller i avdeling som:

 • Styremedlem i o-avdelinga i 3 år (1987+1988+2009).
 • Styremedlem og kasserer i o-avdelinga i 9 år (1998-2004 og 2010-2011).
 • Turorienteringsansvarlig i o-avdelinga i 3 år (1998-2000) og medhjelper med poster ut over dette.

 

Trine har tatt tak som funksjonær i store og mindre o-løp, vært tålmodig rekrutt-instruktør og løypelegger internt.

Trine har vært en del av «inventaret» i o-avdelinga siden hun startet med sporten først på 1980-tallet. Hun er ikke den som stikker seg fram, men utfører oppgavene med grundighet, er svært punktlig og meget utholdende og har en lun framferd.

Hun er alltid positiv til å delta og hjelpe til i miljøskapende arrangement som tilstelninger internt og klubbturer.

Det som gjør Trine til en verdifull resurs og som gjør henne til en verdig vinner av Årets GULL O-SKO 2021 er hennes utholdenhet, hjelpsomhet og god miljøskaper for felleskapet.

VI GRATULERER MED UTMERKELSEN ÅRETS GULL O-SKO TIL TRINE!

-----------------------------------------------------------------

ÅRETS GULL O-SKO ER EN VANDREPRIS TIL EN POSITIV OG ENGASJERT O-LØPER.

Her er en historien bak vandreprisen: https://www.melhusorientering.no/p/41372/tilblivelse-gull-o-sko

Utforming

En brukt o-sko hvor sålen er løsnet, lakkert i gull og satt på ei treplate. Til plata er det i tillegg satt på et metallskilt der både tittel og undertekst er gravert inn. Under treplata blir årstall og vinnere preget inn.

Hva er prisen ment som

Det er en hederspris til personer som har bidratt positivt til å styrket miljøet i Melhus i.l. o-avdeling. Vinneren må ha være eller har vært o-løper, men trenger ikke være medlem av Melhus i.l.  Vinneren oppbevarer prisen fram til neste utdeling. Prisen kan deles ut til samme person flere ganger, men da med andre begrunnelser enn forrige gang.

Når deles den ut: Prisen deles ut på o-avdelingas juleavslutning.

Jury: Jury for prisen er det til enhver tid sittende styret i o-avdelinga. Juryen begrunner tildelinga skriftlig som deretter arkiveres for ettertida.

Utfyllende om begrunnelsen for tildelinga - eksempler 

 • Gjort en innsats over tid eller en ekstra stor innsats i en kortere periode for avdelinga som har fremmet et godt o-miljø.
 • Har en positiv innstilling til virket i o-avdelinga.
 • Er engasjert i avdelingas virke og tar ofte et tak for felles løft.
 • Har inspirert andre løpere til god sportslig innsats og fremmet et godt o-miljø i avdelinga med sitt gode eksempel.
 • Kan ta store og små jobber som krever lederansvar og selvstendighet.

 TIDLIGERE VINNERE AV ÅRETS GULL O-SKO

 2018     STEIN IVAR FOSS

2019     MARTIN MELHUUS

2020     KRISTOFFER LERLI


0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline