Ivar Løberg døde den dagen St.Hanskuten ble arrangert

Postet av Melhus IL - Orientering den 28. Jun 2018


Søndag 17. juni gikk en av Gauldalens o-veteraner bort nesten 83 år gammel. Ivar Erling Løberg var aktiv i flere idrettsgrener og særlig i o-sporten fra tidlig på 50-tallet i Trønder-lyn og satt som leder i o-avdelinga der i flere år fra andre halvdel av 1950-tallet. 

Utpå 1960-tallet begynte noen ivrige o-løpere i Gauldalen fra Kvål og opp til Støren å prate om spesialklubb i orientering. Ivar var en av disse og var med å danne OL Gaula i 1967. Gaula ble raskt et lokomotiv i o-sporten i Gauldalen og ellers i o-kretsen og Ivar ble en svært viktig brikke her. Han var en god løper, men var veldig god i administrasjon, i kartarbeide og som løypelegger. 

Han var flere år leder i Gaula, leder i o-kretsen, hadde utallige timer med barn og ungdom i opplæring i kart og kompass og var svært mange ganger enten løpsleder. løypelegger eller løpskontrollør. Ivar satte stor pris på samarbeidet med andre klubber og ivret for at MLG-cupen, senere Orkla Gaula karusellen, skulle være til inspirasjon og nytte for o-sporten i distriktet.

Vi i Melhus har hatt mye med Ivar å gjort opp gjennom årene. Han var alltid villig til å hjelpe til med løp, treninger og hadde et smittende humør. Viktigst var hans gode kjennskap til o-sporten og hans nøyaktighet i arbeide - det skulle være rett! Med Ivars bortgang er en pilar innen o-sporten borte, men vi har fått med oss mange gode tips og mye inspirasjon ellers og det er vi takknemlig for.

I begravelsen i Melhus kirke onsdag 27. juni var mange o-løpere samlet, sammen med familie, for å ta farvel med en betydningsfull person i o-sporten. I kirka framførte Hallgeir Øian minneord fra OL Gaula som vi har fått lov å videreformidle:


Minnetale til Ivar Løberg fra OL Gaula.

Forrige søndag var mange av Ivars orienteringsvenner samlet i Hovinsmarka for å delta i fjell o-løpet St.Hans-kuten. Vi fikk da den triste melding at Ivar var gått bort samme morgen.

Sammen med sorgen og tomheten, var det litt rart å tenke på at Ivar forlot oss samme dag som St.Hans-kuten ble arrangert. St. Hans-kuten er kanskje det arrangementet i OL Gaula, hvor hans store engasjement for o-sporten, kommer best frem. Utallige ganger har Ivar stått som løpsleder eller løypelegger, mange ganger begge deler.

Ivar var en av pådriverne for å få dannet en spesialklubb for orientering i Gauldalen og i 1967 ble Orienteringslaget Gaula stiftet.

Ivar har vært leder i laget i tilsammen 13 år, og han har sittet i styret i laget nesten i alle år siden starten. Han var også æresmedlem i laget.

Han var også leder i Sør-Trøndelag orienteringskrets i flere år, og har også vært medlem av flere utvalg i o-kretsen.

Foruten å være svært aktiv deltager på o-løp rundt omkring i Trøndelag, brukte han mye tid på å arrangere o-løp. Det var alt fra treningsløp og kretsløp til nasjonale løp. Ivar la sin ære i at alt var rett, postene på rett plass, kodene var rett, løypene tegnet rett på kartet osv. Selv etter at helsa begynte å skrante, ble han brukt til å planlegge løyper på kartet. Denne jobben er på mange måter den viktigste og mest tidkrevende for å få til gode løyper. Ett av mine mange minner fra denne tida, var å komme hjem til Ivar før et arrangement, da var hele huset fullt av o-utstyr, og hele kjøkkenbordet fullt av o-kart.

For å arrangere o-løp, kreves det o-kart. Også her har Ivar vært en pådriver. Utallige timer er brukt på synfaring for å få laget o-kart.

Ivar var en veldig sosial person. Når vi deltok på løp, fikk vi inntrykk av at Ivar kjente de fleste og alle visste hvem han var.

Når han nå ikke er med oss lenger, vil det bli et stort tomrom, men alle minnene fra løp vi deltok på i lag, alle arrangementene vi hadde sammen og alle timene vi hadde ut i marka når vi synfarte nye o-kart, de vil vi ha med oss for alltid.

Vi lyser fred over Ivar sitt minne.