Slik bruker du Quickroute?

Postet av Melhus IL - Orientering den 30. Sep 2018

Ønsker du å legge over sporet fra din GPS-klokka over på et o-kart og studere veivalgene dine i ro og mak. Da er denne bloggen midt i blinke for deg. Bloggen beskriver hvordan du kan bruke Quickroute og hvordan du kan lagre løpet på Melhus Orienterings kartarkiv.
 
QuickRoute er et dataprogram for Windows som lar deg vise en rute fra en GPS-enhet, for eksempel en GPS-klokke, på et orienterings kart lagret som en bildefil. Hovedformålet med QuickRoute er å gjøre det raskt og enkelt å overføre ruten fra en GPS-enhet til et kart.

Quickroute er utviklet av Mats Troeng. Han har også utviklet Livelox. Quickroute kan du laste ned her:

http://www.matstroeng.se/quickroute/en/download.php.


Når du har lastet ned programmet og installert det på din PC så er du klar til å legge din GPS-spor over på et o-kart. for å få til det så trenger du kartet som en bildefil og så må du ha lastet ned GPS-sporet i .gpx-format.

Kartet kan du scanne og lagre det i JPG-format, GIF-format eller PNG-format. Hvis løpet er lagt inn i Livelox så kan du laste ned kart med løypen som du har løpt. Hvordan du gjør det er beskrevet i bloggen: Slik laster du ned en kartfile fra Livelox

Hvordan du laster ned GPS-sporet er beskrevet i bloggen Slik laster du ned en gps fil.


Når du starter Quickroute så får du opp et blankt vindu. Velg så New.Det kommer nå opp en dialogboks hvor du skal legge inn bildefilen over løypa og GPS-sporet. Trykk på Browse for å legge inn kartet.


Når du har lagt inn kartet så er det lurt å endre størrelsen på kartet. Spesielt hvis du har hentet kartet fra Livelox. Trykk på Change for å gjøre dette.


Det kommer opp et vindu som viser kartet. Her jan du rotere kartet og du kan endre størrelsen. Skriv inn prosent for å skalere kartet. En storrelse på mellom 1500 - 2000 pixler er fornuftig valg.


Velg så Browse som markert i bildet under og legg inn GPS-sporet som du har lastet ned som vist i bloggen Slik laster du ned en GPS-fil.


Når du har gjort det så får du opp sporet ditt på kartet. Den er vist i rødt som vist i bildet under. Men sporet stemmer ikke med løypa og må justeres.


I dette sporet så har jeg startet klokka når jeg løp til start. Derfor er det like greit å klippe bort oppvarmingen. Klikk på ikonet med en saks.  

I grafen under ser du hastigheten din under løpet. Bruk musa og før den langs grafen . Du ser en rød prikk som følger muspekeren. Du kan også se den røde prikken på GPS-sporet ditt. Klikk på starten av løpet ditt.

Det kommer opp et vindu som spør om du skal slette ruten før eller etter der du har markert. Velg ruten før, hvis du f.eks har glemt å stoppe klokken etter at du kommer i mål kan du velge slett ruten etter.Nå kan du justere sporet slik at den sammenfaller med der du løp.

Klikk på ikonet Adjust route som markert i bildet under.

Nå blir ruten markert rød igjen og du kan starte med å klikk på startpunktet og flytte ruten til start-trekanten. Første punktet som du markerer fletter hele ruten. Du trenger ikke flytte startpunktet du kan velge et annet punkt som du vet hvor er. Når du får et punkt på kartet så blir dette punktet fast, og det flytter seg ikke når du flytter andre punkt.  

Det neste er å flytt mål-punktet til mål på kartet. Men fortsatt ser du at sporet ikke passer helt til løypa.

Det er lurt å plukke ut poster som du er sikker på at du løp rett og som har en vinkle mellom inn- og ut-gangen. Som f.eks 3. posten. som vist under.

Flytt sporet rett i posten som vist under.

Fortsatt kan det være nødvendig med noen små justeringer. SOm å legge ruta på veien ved 9. post.

Når du er fornøyd så bør du lagre løypa under File Save. Løypa blir lagret i QRT-format.


Det er mange valg i Quickroute. Man kan endre tykkelse på sporet, man kan endre på farger .... Her er det bare å prøve seg frem.


Publisere kartet til Melhus Orienterings kartarkiv. 

Du kan publisere løpet ditt til kartarkivet i klubben. Les mer om kartarkivet i bloggen Slik laster du opp en økt til Melhus orienterings kartarkiv. Der kan du lage ditt eget kartarkiv, men da trenger du en tilgangskode som du får av Atle.

Etter at du har laget ditt eget et kartarkiv så kan du publisere kartet ved å velge Publish map... under fanen Tools.Det neste du må gjøre er å logge deg inn på kartarkivet med brukernavn og passordet som du la inn når du opprettet ditt kartarkiv. Trykk på Connect.


Når du har logget inn så kan du skrive inn detaljer om løpet. Slik som løpsnavn, Navnet på kartet, Arrangør, Type løp etc. De er også mulig å hente inn link til resultatene fra Brikkesys eller Eventor. Til slutt så kan du skrive kommentarer om løpet. 

Etter at du har trykket på OK så får du mulighet til å justere størrelsen på kartet og kvalitet. Prøv deg frem. En bredde på ca 1700 pixler er greit for de fleste PC-skjermer. 

Velg OK og nå er kartet ditt publisert til kartarkivet ditt. 

Du kan nå gå inn på ditt kartarkiv og se dine ditt veivalg og dine kommentarer. Du kan endre på dette senere, mer om dette er beskrevet i bloggen Slik laster du opp en økt i Melhus Orienterings kartarkiv.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.