Sommerløpene i Melhus

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Jun 2020


Melhus tilbyr også i sommer 3 selvbetjeningsløp i fint terreng og på gode kart. Løypene har A/B nivå og i år har vi lagt ut tre løyper i Våttåsen sør fra Sjetnan, Svartåsen fra Markavollen og Vassfjellet fra Rye. Vi gjør oppmerksom på at det er parkeringsavgift uti Sjetnan og på Markavollen.


I år er løypene publisert i portalen ukensloype.no

Det henger poster ute i terrenget, men det er ikke stemplingsenheter og koder. Du tar bare med deg en din mobiltelefon eller GPS-klokke og dokumenterer at du har vært rundt løypa ved å bruke Livelox.

Svartåsen - LøvsetLegg til rute i Livelox
Vassfjellet - Rye Legg til rute i Livelox
Våttåsen sør - Sjetnan Legg til rute i Livelox

Du kan selvfølgelig løpe løypene uten å registrere det på Livelox, men her har du mulighet til å prøve det. Vi har skrevet en grundig beskrivelse over hvordan du bruker Livelox, GPS på mobiltelefon og GPS-klokke.

Postene henger ute fra 27. juni til 9. august. God treningstur. 


0 Kommentar

Veivalgstrening i Vassfjellet onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Jun 2020Audun B hadde lagt bratte løyper i Vassfjellet. Bratt, men mange veievalg og få poster. Utfordrende på alle vis.

De to kortest løypene gikk på platåene like under og like over Furukollen som bruks som rampe for luftsportsutøvere ovafor Rye og Prestbakkan. Greie løype ble det for jentene som løp C-løypa og etterpå ble det en svalende dukkert i Lodda. Henne, Ingrid T og Ingrid P har virkelig blitt stødige o-løpere og gjennomfører hver gang i fin stil.

B- og A-løperne fikk seg en luftetur oppå Fuglåsen og nordre del av Litlfjellet. Langstrekket til 1. post hadde en stigning på drøyt 150 høydemeter og det var heftig nok i den varmen som vi hadde. Kveldens store nøtt ble hvordan Fuglåslia skulle knekkes: Noen valgte en nordlig omvei via Bjønnhølet og Lodda, andre en sørlig via Storkleva og Silåsbekken, mens det var tre alternative ruter i midten med svært sterk stigning mellom stupa på tur opp. Bildet over viser ett av midtalternativene.3km B-løypa kunne klare seg bare med ytterligere 25 høydemeter, men hadde,i likhet med langløypa et veivalg som førte løperne 200 høydemeter over målområdet. Terrenget som vi snakker om nå - Fuglåsen og nordre Litlfjellet er et kremterreng for o-løpere med små myrdrag, bergknauser, småsøkk og det øverste av fjellskogen før snaua på Litlfjellet. Da blir det mange veivalgsalternativer og såpass lite stor ledelinjer og oppfangende detaljer, at det o-tekniske blir satt på kraftig prøve.

Løypene forsatte så sørvestover og nedover via Jostu/Loddgardshytta mot nordre Silåsen før alle fikk prøve Storkleva nedover. Det er litt synd å ha det så travelt at terrenget må forlates så for, men det var det med målet, da!  For de fleste fikk følge av noen svartfluer på ferden, men de ble disket for henging og kom ikke på resultatlista.

Det var store utslag i km-tider som forventet med mellom 15 og 25 minutter pr. km luftlinje. Det er verdt å fremheve Kristoffer sitt løp som fikk både bestetid i langløypa og dagens beste km-tid uansett løype og slo dermed sin læremester Atle med noen få minutter.

I B-løype hadde Stefan og Stein Ivar en tilsvarende oppgjør og der tok Stefan seieren med kveldens nest beste km-tid.


Over ser vi en god-demt gjeng ved målbukken: John Magnus, Trine, Eli og Anita.


Løypelegger Audun B til venstre med tidtakerutstyr. Fikk godord for løypene.

Resultater fra Vassfjell-løpet kan du lese på Brikkesys. 

Dette var siste treninga før ferien. Straks er vi imidlertid i gang med Sommerløpene i Melhus. De blir lagt ut på hjemmesida i helga. Ellers kan det nevnes at Leik har treninger i hele sommer med 3-dagers løp 15, 17. og 18. juli. 

Vårt neste løp kommer onsdag 12. august, men kjære dere vi har mer å by på: Turorientering og Ukens løype står ute og venter. Vi skal prøve å formidle det meste på hjemmesida. 

God sommer!


0 Kommentar

Siste onsdagstrening før ferien

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Jun 2020


Treningsløp den 24. juni er siste løp før ferien; start mellom kl. 18-19.  Merket fra Rye (v/ Melhus kirke). Parkering i skarpsvingen ved Loddbekken (ved P på kartet). Merk at veien er dårlig på slutten, se opp for steiner som stikker opp. Parker slik at flest mulig får plass. Hvis det blir fullt, er det mulig å parkere på gressvollen ca. 300 m lengre ned (nedom veien). 

Fra parkering følg traktorveien ca. 150 m sørover (oppover) der det henger en skjerm på venstre side; følg sti (snarvei) opp til traktorveien igjen der du vil se samlingsplass like oppi veien.

 Løyper: nybegynner (1.3 km), C (1.8 km), B (3,0 km) og A (4.9 km). Løypene A & B vil ha klassisk langdistansepreg. For å gjøre treningen mest mulig relevant for større løp får A- og B-løperne kartet i startøyeblikket; 60 m til startpost (ingen stempling). NY og C får som vanlig studere kartet på forhånd.

 Ta med rikelig med drikke. Et tips er å ta med drikkebelte/Camelback under løpet på grunn av den sterke varmen.

 Husk å følge vanlige Korona-råd (desinfeksjon av brikker før registrering, start og avlesning etter løpet. Prøv å hold 1 m avstand til hverandre).

Velkommen til Vassfjellet – denne gang med superraske myrer! 


0 Kommentar

Klubbmesterskap i høysommervær ved Lauglovatnet

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Jun 2020


Det ble en kveld der ingen riktig ville dra hjem. En svært god-demt sommerkveld, passe justert temperatur av en god bris ved den sørlige bredden av Lauglovatnet. En fin ramme for årets klubbmesterskap.

John hadde lagt fire flotte løyper med poster rundt og  vest for vatnet. I et mylder av stier, veier og skiløypetraseer med tett skog i mellom var det nok å følge med å for de nærmere 30 løperne. Vi fikk brynes oss på mange fine strekk og poster. Men med en passe stort felt av fluer som jaget bak gikk det greit.

Resultater ser du på Brikkesys.

Her kan vi kan kose oss med noen bilder fra den store kvelden:Langløypa sees til venstre og samlingsplass med tidtaking over. Teltet var til styrtregnet. Vi fikk ikke regne, men noen få tordenskrall.


Førstkommende onsdag blir det trening i Vassfjellet rett opp fra Rye / Prestbakkan med Audun B som løypelegger. Det blir det siste løpet før sommeren i klubben.


0 Kommentar

O6`er og Klubbmesterskap onsdag fra Skogly og Lauglovatnet

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Jun 2020


2. løp i O6`eren og klubbmesterskapet går av stabelen onsdag 17. juni kl 1800-1900. Vi skal besøke Leinstrandmarka og parkerer på skistadion på Skogly/Ringvoll. Herfra er det merket nordover i 5-600 meter til bredden av idyliske  Lauglovatnet. Ja, det er bare å se på bildet - mye å glede seg til! Her er veibeskrivelse fra Melhus.

Det er John som er løypelegger og varter opp med 4 løyper som vanlig i ulike lengder og vanskelighetsgrader. Løpet er 2. løp i O6`eren og samtidig vårt årlige klubbmesterskap. 

Klubbmesterskapet blir premiert for de yngste og det gjøres like etter løpet. John har, som det passer seg en god løypelegger, ordnet med godt vær, rist og grillkull. Vi oppfordrer alle innen onsdag kveld å skaffe seg rikelig tid, god mat og drikke.

Som bilde også viser er det helt utmerkede bademuligheter like i nærheten, så badetøy er ikke å forakte! 

Vel møtt unge og gamle, uerfarne og utlærte o-løpere!


0 Kommentar

Mange ble fristet av flott løpsvær og nærterrenget i Våttåsen onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Jun 2020


Godt over 30 løpere deltok i onsdagens trening i Våttåsen, der Kåre hadde lagt flotte løyper i det tunge terrenget opp fra Lete.

De to korteste løypene gikk stiene fra like ovenfor parkeringa og sørvestover og utenfor Valshaugen. Nest lengste løype gikk vestover til terrenget sørøst for vanntanken på Hollum og retur vestover litt lenger sør. lengste løypa gikk i tillegg over Våttåsen og kom til mål via terrenget sør for Valshaugen.

Det hadde møtt opp mange løpere som koste seg i både i terrenget og på samlingsplass i det flotte været. Løperne fordelte seg godt i de fire løypene. Det var nokså tett i toppen tidsmessig i tre lengste løypene.

Her ser du mange bilder fra løpet onsdag kveld på Bilder.

Resultater kan leses på Brikkesys.

Neste onsdag er det 2. løp i O6`eren og klubbmesterskap og det går fra Skogly i Leinstrandmarka.


0 Kommentar

Heder og rolleskifte under årmøte i MIL i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Jun 2020


Kjell Rune fikk som fortjent MIL Fortjenestemedalje under kveldens utsatte årsmøte i Gruva. 

Samtidig gikk Stein Ivar av som leder og ga klubba videre til Simen Bruheim.


Fortjenestemedalje til Kjell Rune!

Kjell Rune har i mange år hatt en sentral rolle i o-avdelinga. I vinter fremmet styret et forslag til hovedstyret om at han måtte få laget Fortjenestemedalje. Han ble innstilt til det og i kveld ble den utdelt i Gruva under det utsatte årsmøtet. 

Her kommer begrunnelsen for tildelinga:

Kjell Rune har i flere år deltatt i løp og arrangement i o-avdelinga. Han ledet sportslig avdeling fra 2011.

Fra 2012 og til i dag har han sittet sammenhengende i styret.

Kjell Rune tok initiativ til å ta opp vintertrening igjen fra 2013 og har siden vært ansvarlig for organiseringa av den.

Fra 2014 har han vært kontaktperson mot All-idrett og viser stort engasjement for rekruttering til o-sporten.

Kjell Rune har i mange år vært både løpsleder og løypelegger både i terminfesta løp og interne løp og har stilt opp som funksjonær ellers i store og mindre løp og arrangement.

 Kjell Rune Logan-Halvorsrud utfører sine oppgaver med stor grundighet, er utholdende og alltid pliktoppfyllende. Tross et seriøst engasjement har Kjell Rune med seg et godt humør som bidrar til et godt klubbmiljø og har en ekte interesse for o-sporten.

 Kjell Rune Logan-Halvorsrud har vært en viktig resurs for orienteringssporten i Melhus idrettslag.
Her er Kjell Rune sammen med de andre som fikk æresbevisninger i kveld.

Norgesmester i styrkeløft for veteraner, Merethe Stenlund står nærmest Kjell Rune og hun fikk Prestasjonspokalen.

Så er det noen gutter fra laget som ble norgesmester i sandhåndball gutter 18 år og de fikk også Prestasjonspokalen .

Helt til høyre står Inger Merk som fikk Fortjenestemedaljen for sin innsats for håndball i mange år.

Og så er det klart: Stein Ivar gir fra seg klubbe og ledelsen i MIL til Simen Bruheim - fra en o-løper til en annen!

0 Kommentar

Trening fra Lete onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Jun 2020


Onsdag 10. juni kl 1800 byr Kåre på o-trening i Våttåsen. samlingsplassen er ved Lete der stien opp til Våttåsen nordfra starter. Som vanlig er det fire løyper å velge i fra nybegynnerløype, C, B og A løype og lengder fra knappe 2 km til rundt 4 km.

De som trenger veiledning kan få det. Alle er velkommen!


0 Kommentar

Bjørg Singstad til minne

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Jun 2020


Det er på sin plass å hedre Bjørg Singstad sin innsats for o-sporten. 

Bjørg døde og ble begravet sist i april  i år og hun ble nesten 90 år gammel. På grunn av møterestriksjoner ble det en avmålt seremoni for de nærmeste. Det er derfor viktig å minnes henne med en liten omtale for sin deltagelse i o-miljøet i Melhus idrettslag i mer enn et halvt århundre. Det var en krans fra o-avdelinga ved båra. Presten som ledet seremonien var Kjell Arne Morland som har hatt mye med Bjørg å gjort gjennom tida han har vært i Melhus, både gjennom o-sporten og speiderbevegelsen.

Bjørg var fra ungdommen av svært idrettsinteressert med håndball som favorittsport i starten. Men da hun traff sin mann Jens Olav sist på 40- tallet, ble hun også en del av o-miljøet som på den tida var fersk etablert som o-avdeling i Melhus i.l.

Bjørg var i begynnelsen først og fremst en støtte for Jens Olav som var en av flere bærende innen o-avdelinga frem til først på 60-tallet. Da deres egne barn vokste opp og kunne delta selv mot slutten av 60-tallet ble Bjørg mer og mer aktiv o-løper og støttespiller.


Den mest aktive perioden startet nok i 1971, da Jens Olav dro igang turorientering i MIL. I til sammen 20 år hadde de to ansvaret for hele Turo-opplegget i klubben. Midt i denne perioden var hun også leder noen år.På bildet til venstre ser vi Bjørg foran i midten som leder ved årsavslutninga i 1986 der Kjellrun Sporild forteller om NM- løypa (lang).


Her kommer et utdrag av en omtale av henne på o-avdelingens 70-årsjubileum i 2016:

 • Æresmedlem i MIL.
 • Engasjert i håndball og skiskolen. Opptatt av MIL.
 • Leder o-avdelinga i 3 år 1985-1987.
 • Ansvarlig i turorientering i 10 år 1988-1997.
 • «Medansvarlig» når Jens Olav var turo-ansvarlig 1971-1980.
 • Sydde kartmapper som ble brukt i skolen på 50-tallet. Broderte o-skjerm for o-avdelinga og sydde noen o-drakter rundt 1980.
 • Leder i jubileumskomiteen 1996.
 • Vertskap for O-turmarsj mellom Husdalen og Lensvik i 1979 og Ingdal og Lensvik i 1993.
 • Svært idrettsinteressert og ivrig deltager i o-løp i mange 10-år.
 • Levende interessert i friluftsliv og trim.
 • Løfter blikket langt fram og setter ting i sammenheng.

Sammen med Jens Olav en inspirator og forbilde for mange.


Martin Melhuus har kommet med noen bilder som kan vekke minner for mange. Martin har mange ganger lagt "skylda" på Jens Olav (og Bjørg) for at o-basillen fikk så sterk innpass hos han. Han besøkte Bjørg og Jens Olav jevnlig de siste åra på Melhuset og Horg sykehjem.


Dette bilde er av legendariske Jens Olav Singstad som fra 1950-tallet bidro sterkt til at vi har et stort O-miljø i nedre Melhus.
Bildet er tatt 22.februar 2020 på Horg Sykeheim. Inger Flaa har for lengst fått tittelen «Mor Gaula». Bjørg Singstad fortjener æresbetegnelsen «Mor MIL-O».

Historien er også slik at Bjørg fikk en o-skjerm av Martin, men Inger likte den så godt at hun måtte få den. Bjørg måtte derfor få en ny en som erstatning.Dette bildet er av Bjørg i 17. oktober 2019 hvor hun orienterer med gåstol på Horg Sykeheim.

Vi takker Bjørg for sin innsats for o-sporten i Melhus.


0 Kommentar

O6er Kregnesmo i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Jun 2020

Årets første offisielle konkurranse internt i klubben trakk til seg 25 deltakere og en ledsager, samt en hund, fordelt over flere generasjoner. Fire løyper, N, C, B og A, var det å velge mellom i kveld, som også var startskuddet for interncupen i Melhus orientering, O6eren. Nybegynnerklassen hadde tre deltakere, mens B-løypa var det 6 som valgte og en mer i C-løypa. Den lengste og tyngste løypa hadde hele 8 deltakere og en hund. Det ble drøye løpstider i kveld, for sørenden av kartet Sjetnemarka, byr på en del høydekurver, selv om start og mål var trukket noe opp fra parkeringsplassen. Uvant for klubben at det nesten ikke er parkering nok på en onsdagskveld. 

Bilde: Sjefen sjøl, Eivind Bakk, lytter til Frank Egil som fulgte datter Signe rundt i hennes B-løype. Det er fint å få diskutert veivalg etter et orienteringsløp.


Bilde: Johannes og mamma Kristin sammenligner veivalg, bomming og løpstider i B-løypa. Sønnen trakk det lengste strået i kveld på løpstid, men Kristin hadde bedre veivalg.


Bilde: Hege straks ferdig med sitt løp som eneste kvinnelige deltaker i langløypa. Stein Ivar heier.

Bilde: Fornøyde nybegynnere i mål. Orientering er artig!

Resultatene finner du i brikkesys som vanlig.

Neste løp i O6eren er 17. juni, som samtidig er klubbmesterskap. Om en uke er det trengningsløp. Mer senere om det på hjemmesiden.


0 Kommentar

1. løp i O6`eren i årets sesong onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Jun 2020


Kjell Rune er løypelegger i årets første løp i O6`eren. Det går fra Kregnesmo onsdag 3. juni med start mellom kl 1800 og 1900. Parkering og samlinsplass sees på kartbildet er på vegen mellom Kregnesmo og Buan og kjøreruten fra Brekkåsen vises her.

Det er fire løyper for alle og løpet er første i en serie på 6 løp med avslutning sist i september, så det er best å velge samme løype hver gang. 

Det er frivillig tidtaking som forringe onsdag og det praktiseres samme smittevern før, under og etter løpet. Løypene finner du nederst,  så du kan skrive de ut selv om du vil.

Det er mulig å få litt hjelp til løypene om det trengs, så nybegynnere er naturligvis velkomne! 

Nybegynner

2,0 km C

2,1 km B

4,5 km A

Her kommer noen stemningsbilder fra marka om noen ikke skulle ha o-tenning før onsdagen:


Kort video her.

0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline