Inspirasjon fra Vebjørn Rodal

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Feb 2018

Tirsdagskveld inviterte NTNU orientering o-interesserte til foredrag med Vebjørn Rodal på Moholt.Temaet var: Hvordan kan o-løpere trene for å bli bedre til å løpe på hardt underlag? Hvordan bli best i en sommeridrett, når man bor i Trøndelag? Litt om Rodals egen trening og karriere.

Ca. 80 interesserte unge O-løpere i Trondheimsområdet sammen med oss eldre fra Melhus :-) fikk høre om hvordan hva som må til for å lykkes i en individuell idrett. Med utgangspunkt i Vebjørns personlige erfaringer fra ung idrettsutøver til olympisk vinner på 800 meter kan man lett overføre hans erfaringer over til nærmes alle typer individuelle idretter.

Hva som må til for å lykkes? Hva gjorde Vebjørn til olympisk mester? Hva kan vi lære av dette?

Oppsummeringsvis kan man si at det i utgangspunktet er enkle ting som må gjøres, men likevel er det utrolig vanskelig å gjennomføre. Her er noen av de punktene som ble omtalt. Husk at dette er hans erfaringer fra det å være toppidrettsutøver. Likevel er det mulig å overføre dette til oss som driver på et litt lavere nivå :-).

Først og det viktigste er at man synes det er gøy å drive idrett. Trene, registrere framgang, at det gir resultater, noe som gir følelse av mestring. Og man må finne den idretten en selv synes er morsomst.

Etterhvert som man blir mer og mer seriøs og ønsker å satse krever det at man blir mer og mer systematisk. Planlegge detaljert treninger, treningsperioder og konkurranseperioder. Bryte opp periodene i mer detaljerte planer.

For å kunne gjøre dette må man starte med å kartlegge hvilke elementer idretten krever at en er god på. Hurtighet, stayerevne var eksempel på elementer som Vebjørn mente han måtte være god på for å bli best på 800 meteren. Deretter planlegge og legge øvelser rettet mot disse elementene inn i treningsplanene.

Som en del av dette også vurdere sine egne kvaliteter. Hva er man god på og hva er man mindre bra på. Ingen vei utenom om å trene på det som man ikke er god på. Selv om det er kjedelig.

Da er det enkle gjort og det vanskeligste gjenstår, nemlig å gjennomføre det man har planlagt. Ingen vei utenom hvis man vil nå sine mål. Dette vil kreve at man er dedikert og fokusert på gjennomføringen. Noe som innebærer å måtte prioritere gjennomføring av planene framfor mange andre aktiviteter som kunne vært artig å vært med på.

Måle prestasjoner og framgang for å se om man er på rett vei. I tillegg kan treningsdata benyttes til å analysere hvilken trening som gir framgang og være kontrollpunkt hvis formen uteblir. Da man man sjekke resultater mot tidligere resultater og se om man evt. er i form eller ikke.

Et av de punktene som Vebjørn la spesielt vekt på var RESTITUSJON. Å trene på toppnivå med både en og to økter om dagen krever restitusjon og man må være god på restitusjon. Her trakk han fram Petter Northug som et godt eksempel. Evnen å slappe av, sove, når man skal restituere. Når andre sov 8 timer sov han 11 timer.

En inspirerende kveld, selv også til vi som er godt opp i årene, med en god foredragsholder som formidlet egne erfaringer som har vist seg å være fruktbare. Hva annet kan man si om en som har klart å bli olympisk mester i sin idrett.